Cijene za polaganje vozačkih ispita vrtoglavo su povećane od 1.septembra

Cijene za polaganje vozačkih ispita vrtoglavo su povećane od 1.septembra

Svi oni koji se odluče polagati vozački ispit poslije 01.09.2021.godine moraće da izdvoje daleko veći iznos nego do sada. Ono što slijedi od 01.septembra su novi testovi koje je propisalo Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, uz to dolaze i sami troškovi cijena za polaganje vozačkih ispita. Na sastanku autoškola održanih 23.08.2021.godine jednoglasno su vlasnici autoškola uskladili cijene vozačkih ispita sa okruženjem u BiH.

Kako instruktori vožnje su apsolutno deficitarna zanimanja u Brčkom odlučeno je da se i plata instruktorima poveća na oko 1500 KM, ali kako instruktori zaposleni u autoškolama nisu dali svoj doprinos povećanju cijena nego bojeći se da ne ostanu bez posla apsolutno su ostali po strani pa taj prijedlog će ostati malo na čekanju.

Vlasnici autoškola su jednoglasni da kategorija „B“ ne može biti nikako ispod 1200 KM, dok cijene profesionalnih kategorija su uglavnom i po tri puta veće od dosadašnjih.

Do povećanja cijena polaganja vozačkih ispita došlo je zbog rasta potrošačke korpe u Bosni i Hercegovini, jednostavno je postalo neizdrživo za opstanak istih te je moralo doći do toga. Cijene goriva sa 1,5 KM prešle su dvije marke, cijene životnih namjernica su porasle u prosjeku za 50% od dana zadnjeg poskupljenja cijena. Težina posla jednog instruktora je neprocjenjiva, djeca dolaze totalno nezainteresovana upravo zbog male cijene a polaganja se uglavnom svode na veze i vezice te uglavnom polažu bez problema stranački podobna djeca, kažu nam ogorčeni vlasnici autoškola.

 

Takođe primjedbe na rad komisije za polaganje vozačkih ispita totalno demorališu ljude da se bave ovim poslom. Vlasnici autoškola naglašavaju da je politika imenovala komisiju za vozačke ispite samo podobne kadrove i to najviše lica sa osnovnom školom i „doškolovanim kadrovima“ koji su na sumnjive načine obilazili čitavu BiH da bi stekli licence za ispitivače i sada bez i malo stida i srama „pljunu“ na posao koji jedan iskusan instruktor priprema po više mjeseci. Za sledeću sjednicu vlasnika autoškola baš će se na taj problem staviti akcenat a biće pozvan i šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH koji i imenuje takve komisije, takođe se poziv uputiti i Gradonačelniku kako bi se zaštitila jedna od najtežih djelatnosti koje rade u ovom gradu.

Po svemu sudeći ovoga puta autoškole su čvrsto zauzele stav da zaštite i sebe i svoje instruktore kako od cijena tako i od nepismenih ali politički podobnih ispitivača koje preko vozačkih ispita dobivaju glasove a instruktori šećer u krvi. Ovaj put je sve prekipilo, vlasnici autoškola kažu da su pronašli i način kako da se riješe bilo koje autoškole koja bude odstupala od dogovora, isti nisu htjeli da odaju načine ali je za pretpostaviti.

Categories: Brčko