Brčko: Autobusima iz Brčkog organizovano na proteste na rušenje Dodika, nije jasno da li organizuje pozicija ili opozicija ali da će se organizovano i plaćeno ići to je jasno kao dan

Brčko: Autobusima iz Brčkog organizovano na proteste na rušenje Dodika, nije jasno da li organizuje pozicija ili opozicija ali da će se organizovano i plaćeno ići to je jasno kao dan

Organizatori protesta su Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa, Demokratski narodni savez, Socijalistička partija srpske te Nebojša Vukanović.

Predstavnici opozicionih stranka u bosanskohercegvačkom entitetu Republika Srpska usaglasili su se da će protest protiv medijskog mraka i pokušaja gašenja medijskih sloboda u RS-u biti održani 2. oktobra u Banjoj Luci i pozvali građane da im se pridruže u što većem broju.

Organizatori protesta su Srpska demokratska stranka (SDS), Partija demokratskog progresa (PDP), Demokratski narodni savez (DNS), Socijalistička partija srpske (SPS) te Nebojša Vukanović, prenosi Anadolija.

“Protest će biti u 17:00 časova, očekujemo veliko prisustvo građana. Imamo mnogo toga da kažemo vlasti. Tražimo od Radio-televizije RS-a da ima jednak pristup kako prema ATV-u, tako i prema BN TV-u”, rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Kazao je da je pokušaju gašenja određenih medija, odnosno predajnika preko kojih se emitira njihov kanal, samo kontinuitet u nastojanju da se za opće izbore 2022. godine stvori jedna sasvim drugačija medijska slika prilagođenja vladajućoj strukturi.

Kroz mirne proteste iskazati stav

Šarović je rekao da će u narednim danima od organizatora protesta biti izneseni jasni zahtjevi prema vlasti.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da je jako je važno kroz mirne proteste iskazati stav.

Goran Selak, predsjednik SPS-a, istakao je da je ova stranka zauzela stavove o aktuelnim temama, a to su stop blokadi Banje Luke, stop gašenju medija, hitna istraga o aferi kiseonik, stop kupovini zgrade za Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine i stop blokadi Banje Luke.

Potpredsjednik DNS-a Radislav Jovičić rekao je da će ova stranka podržati protest i pozvao institucije da ispoštuju zaključak Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da se svim medijima omogući emitiranje zemaljskog signala nakon gašenja analognog signala.

Nebojša Vukanović, predsjednik Pokreta za pravdu i red, istakao je da je krajnje vrijeme da narod reagira na ponašanje moćnika, koji hoće na mučki način uništiti BN TV i ostaviti prostor za neku novu televiziju.

IZVOR: AGENCIJE
Categories: BiH