PRIVREDA U BRČKOM; Odjeljenje za urbanizam i prostorno planiranje ograničava razvoj Brčko distrikta BiH

Odjeljenje za urbanizam i prostorno planiranje Brčko distrikta BiH kao tijelo nije u stanju donijeti ključne odluke koje su u interesu građana Brčko distrikta BiH, već samo one rutinske, i postalo je ograničavajući faktor za razvoj grada.

Vjerojatno nikad nigdje nije napravljen Urbanizam kojim su svi bili zadovoljni, moguće je da i ovaj ima svojih nedostataka, ali stav Udruženja privrednika je da je i takav Urbanizam bolji od ovog starog 20 godina koji već dugo vremena koči razvoj Brčko distrikta BiH. Gradsko vijeće na ovom primjeru još je jednom pokazalo da je nespremno za donošenje važnih odluka i da je postalo kočnica za razvoj grada. Za to su odgovorni svi od Gradonačelnika, Vlade BD kao i svi poslanici u Skupštini Brčko distrikta BiH.

Stječe se dojam da Odjeljenje za urbanizam i prostorno planiranje Brčkog ima naredbu da budu protiv svega što ovdašnji privrednici žele da urade i izgrade. Šefica Odjeljenja za urbanizam koja dolazi iz reda Ujedinjene Srpske, a na toj funkciji je drži vladajuća većina, samo kako bi dokazali da je nesposobna.

Iz Udruženja privrednika Brčko distrikta BiH zamoljavaju Skupštinu, Vladu i Gradonačelnika da privrednicima nesmetano omoguće i olakšaju rad i razvoj grada, te da privrednike ne dijele na osnovu nekih stranačkih pripadnosti nego da nam se omogući da radimo i gradimo ovaj grad.

Svaka odbijenica za izgradnju i razvoj privrednih društava, posebno ako nema zakonsko utemeljenje, samim tim koči i razvoju Brčko distrikta BiH.

Ako su već međuljudski odnosi narušeni u navedenom Odjeljenju i ako ste zapošljavali polupismene osobe, tražimo od vlasti da nakon 20 godina od postojanja Brčko distrikta BiH kompletno odjeljenje zamijenite novim ljudima koji u najmanju ruku vole ovaj grad i neće kočiti našem razvoju.

Privrednici traže da budu prisutni na sastancima koji budu sa Supervizorom za Brčko ili će morati samoinicijativno preko ne vladnih organizacija stupiti u kontakt sa njim te da konačno riješe gorući problem u ovom gradu.

Odlazak mladih sa ovih područja i te kako se podstiče iz ovog Odjeljenja za urbanizam i prostorno planiranje, zabranjeno je zapošljavanje nove radne snage, šta drugo da se očekuje nego da se narod iseljava iz ovog grada.

Privrednici koji još nisu uključeni u ovu inicijativu da sačuvamo privredu ovog grada mogu nam sve negativne odluke ovog Odjeljenja za urbanizam slati na mail uredništva portala gradbrcko.info i to na gradbrckoinfo@gmail.com a kako bi ista bila dostavljena uredu Supervizora za Brčko.