Odlukom šefa Obrazovanja Zorana Bulatovića uvode se zabrane rada autoškolama i instruktorima od 3 do 6 mjeseci

Odlukom šefa Obrazovanja Zorana Bulatovića uvode se zabrane rada autoškolama i instruktorima od 3 do 6 mjeseci

Našoj redakciji obratili su se predstavnici autoškola u Brčko distrikta BiH koji su nezadovoljni odlukama koje u ime i za račun Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH donosi aktuelni šef Odjeljenja za obrazovanje Zoran Bulatović a uz „stručnu“ pomoć Admira Bilalovića dipl.inž.saobr. koji trenutno obnaša funkciju koordinatora za rad autoškola i komisija za polaganje vozačkih ispita u Brčkom.

Svojom Odlukom o izmjenama i dopunama Pravilnika o polaganju vozačkih ispita u Brčko distriktu BiH aktuelni šef Odjeljenja za obrazovanje Zoran Bulatović donio je UKAZ: Svaka autoškola koja napravi bilo kakav propust biće zatvorena od 3 do 6 mjeseci, dok predavači u autoškolama kao i instruktori vožnje za svaku grešku biće kažnjeni zabranom rada u trajanju koje odredi Odjeljenje za obrazovanje.

I ako je ovaj UKAZ aktuelnog šefa Odjeljenja za obrazovanje suprotan svim zakonima u Bosni i Hercegovini, te nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, Statutom Brčko distrikta BiH, Zoran Bulatović je potpisao naredbu da se privrednim subjektima donosi odluka o zabrani rada do šest mjeseci kao i svakom instruktoru vožnje pojedinačno.

U jeku pandemije kad je svako radno mjesto i svaki posao više nego dragocjen Vlada Brčko distrikta, odnosno pojedini članovi te Vlade donose UKAZE da se jedna od najuređenijih branši u gradu dovodi na rub egzistencije. Malo li je to što autoškole podliježu kontrolama svih inspekcija u Brčkom, Odjeljenje za obrazovanje je imenovalo posebnu komisiju koja će da prati rad autoškola i naravno to je stalna komisija koja se plaća iz budžeta građana i kandidata koji polažu vozačke ispite, to je stalna komisija koju popularno zovu „Stručni tim za praćenje rada autoškola“.

Iz auto-škola naglašavaju da je moguće uvođenje i vjeronauke u autoškole u Brčko distriktu BiH.

Iz autoškola napominju da je kompletna pometnja među obukom kandidata došla kada je jedan od bivših šefova Odjeljenja za obrazovanje (Milan Ljubojević) izmislio radno mjesto „koordinator za vozačke dozvole“ da bi tu uhljevio svoj najboljeg prijatelja Admira Bilalovića koji je već bio ostao bez posla u Gimnaziji gdje je kao saobraćajni inženjer predavao predmet informatika. Tadašnji kooridinator za vozačke dozvole je sve više zapetljavao rad sektora za auto-škole pa je od tada jedne službenice već sada napravio tim „eksperata“ te se uskoro očekuje da se formira posebno pododjeljenje za vozačke dozvole, pa neko se vjerovatno vidi na čelu tog pododjeljenja.

Svojom Odlukom od 12.11.2021. godine aktuelni šef Odjeljenja za obrazovanje Zoran Bulatović, a na prijedlog Admira Bilalovića, donio je takve odluke da je autoškolama a prije svega kandidatima otežao normalan rad do te mjere da će proces polaganja vozačkog ispita trajati najmanje šest mjeseci u najboljim okolnostima. Svaki kandidat mora lično otići u Odjeljenje za obrazovanje da preda prijavu za polaganje prve pomoći a zatim da preuzme potvrdu o položenom ispitu, zatim kandidat lično mora otići prijaviti polaganje testova te nakon položenog dijela ispita iz testova kandidat lično preuzima potvrdu, kad sve to pribavi kandidat može otpočeti sa obukom na vozilu i nakon završene obuke kandidat lično mora otići u Odjeljenje za obrazovanje i prijaviti praktični dio vozačkog ispita. Posebnu napomenu daju iz autoškola da je Zoran Bulatović propisao kako je Odjeljenje za obrazovanje dužno obezbijediti polaganje dijela ispita u roko od 30 dana od dana podnošenja prijave. Kandidat će najkasnije 3 dana prije polaganja biti obaviješten O MJESTU I VREMENU POLAGANJA ISPITA, tako da se nikad neće znati na vrijeme da bi se mogao obezbijediti slobodan dan kako se nebi pravili izostanci na poslu ili u školama.

I tako autoškole kao i zaposleni instruktori vožnje su u ovom vremenu kada je privreda pala na koljena ostali su na volju i ne volju tog nekog suda koje je ovlastio Zoran Bulatović, da čekaju kad neće vezati pojas ili na vrijeme upisati čas te da dobiju zabranu rada od 3 do 6 mjeseci, a njihove porodice bez redovnih i onako malih primanja.

Ovim putem predstavnici autoškola i vozača instruktora zamoljavaju predstavnike vlasti da zaštite ovu branšu, da se autoškole i instruktori pored samih stresova koje imaju od prirode posla koji obavljaju, da budu zaštićeni od Admira Bilalovića i njegove samovolje pa preko Zorana Bulatovića te i sadanjeg v.d. šefa pododjeljenja Mirsada Kevrića.

Auto-škole kao i vozači instruktori koji su izloženi torturama u Odjeljenju za obrazovanje ovim putem najavljuju i mogućnosti protesta u Brčkom, kolege iz Federacije BiH i Republike Srpske daju potpunu podršku kolegama u Brčkom koji su na najvećim udarima vlasti od 2008.godine do današnjeg dana.

Ovakvim odlukama šefa Odjeljenja za obrazovanje ponovo će doći do neprijatnih situacija gdje će autoškole biti prisiljene da obustave svoj rad a vjerovatno će se ponovo pojaviti neke autoškole sa strane (ranije iz Čelića) da zamijene rad autoškola u Brčkom pošto ovakve odluke u ostatku Bosne i Hercegovine nigdje ne postoje.

 

Izvor: Auto-škole Brčko

 

Categories: Brčko