Šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović čestitao Svjetski dan učitelja

Šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović čestitao Svjetski dan učitelja

Poštovane učiteljice i učitelji,

Svjetski dan učitelja obilježava se od 1994. godine, od kada je UNESCO 5. oktobar proglasio Međunarodnim danom učitelja. Više od 100 država, među kojima je i Bosna i Hercegovina, prihvatilo je da se na ovaj dan slavi učiteljska profesija.

Ove godine Dan učitelja obilježavamo u uslovima koje diktiraju epidemiološke mjere zbog korona virusa, što ovom danu daju jednu sasvim novu dimenziju.

Rad učitelja je već prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva, zato se danas u cijelom svijetu govori o izazovima s kojima se susreću učiteljice i učitelji, a prije svega zbog problema izazvanih korona virusom (COVID-19). Sasvim novi uslovi rada pomjerili su granice i učitelji su na najinovativniji način pokazali koliko su spremni odgovoriti svakoj situaciji, a sve s ciljem da se mladima i u ovakvim okolnostima pruži što kvalitetnije obrazovanje.

Zato je Dan učitelja prilika da se mobilizuje javnost, da se da podrška i pokaže razumijevanje za sve napore koje ovi plemeniti ljudi čine za dobrobit društva i zajednice.

Koristim priliku da vam drage koleginice i kolege čestitam 5. oktobar – Međunarodni dan učitelja, sa željom da imate puno uspjeha i na poslovnom i na privatnom planu.

Šef Odjeljenja za obrazovanje
Senad Osmanović, prof.

Categories: Brčko