SP Brčko: Nezakonita odluka šefa Odjeljenja za obrazovanje o radnim subotama samo odgođena, nije i poništena

Skandalozna je informacija da nezakonita odluka šefa Odjeljenja za obrazovanje o radnim subotama za učenike i nastavnike nije poništena nego je samo odgođena. To je dokaz da Vlada Brčko distrikta štiti nestručne kadrove, podržava nestručnost i neznanje u svojim odjeljenjima, čak i po cijenu kršenja zakona. Ako uzmemo u obzir informaciju iz krugova bliskih sadašnjem Šefu Odjeljenja za obrazovanje da je isti na sumnjiv način stekao visokoškolsku diplomu na jednom od privatnih univerziteta u Sremskim Karlovcima, onda nam je jasno da isti i ne zna šta je školski čas ili šta je školski kolega. Istoga je na funkciju koju obavlja postavila politika kojoj je trenutno okrenut i koalicija u koju ni sam ne vjeruje. To mu je jedina kvalifikacija.

Pozivamo Vladu Brčko distrikta da naredi svojim dobro plaćenim pravnicima da preispitaju zakonitost odluke šefa Odjeljenja za obrazovanje. Naime, i ispodprosječnom studentu prava je jasno da je donesena odluka nezakonita i nije usklađena sa Zakonom o obrazovanju.

U velikoj želji da djecu i nastavnike kazni radnim subotama, neko od šefovih najbližih saradnika nije pročitao cijeli Član 40 stav 2 Zakona o obrazovanju na koji se šef Odjeljena za obrazovanje poziva. Korišćen je samo onaj dio stava 2 koji je odgovarao namjeri uvođenja šest radnih dana u sedmici. Da je pročitan čitav Član 40 stav 2 Zakona, bilo bi jasno da se on odnosi na nadoknadu časova u smislu Člana 36 Zakona o obrazovanju, a koji opet o nadoknadi izgubljenih časova govori u stavu 7 i samo u smislu razlike u broju radnih i nastavnih sedmica u Nastavnom kalendaru. U prevodu, zakonski je nadoknada subotama moguća, ali samo u junu kada nastupi razlika u broju radnih i nastavnih sedmica po trenutnom Nastavnom kalendaru. Za neupućene u Odjeljenju za obrazovanje radnih sedmica u školskoj godini je 37, a nastavnih sedmica je 35. Ne želimo ni pomisliti da u Obrazovanju postoji neko ko ne zna razlikovati ova dva broja. Takođe, ne želimo misliti da u Odjeljenju za obrazovanje postoji neko ko ne zna značenje termina radna sedmica i nastavna sedmica.

Zakon kaže: nadoknada se vrši u toku školske godine (Član 38 stav 4), za nadoknadu se koristi razlika u broju radnih i nastavnih sedmica u nastavnom kalendaru, što pada u junu (Član 36 stav 7), nastava se može izvoditi šest dana u sedmici tj. i subote, ali samo u junu i u radne, a nenastavne sedmice (Član 40 stav 2), neostvareni fond nastavnih časova mora se ostvariti najkasnije do 1. jula (Član 41 stav 2), izuzetno nastava može završiti bez realizovanog fonda nastavnih časova, zbog opravdanih razloga i uz saglasnost šefa Odjeljenja. Ukratko, Zakon kaže da se nadoknada vrši u junu i daje mogućnost do dvije radne subote.

Zato pozivamo šefa Odjeljenja za obrazovanje i Vladu Brčko distrikta da ponište odluku o radnim subotama jer, osim što nije usklađena s mišljenjem struke, odluka je nezakonita.