Za osam mjeseci 570 vozača bez prava upravljanja vozilom isključeno iz saobraćaja – 40 vozača duguje 1,2 miliona KM neplaćenih kazni

Za osam mjeseci 570 vozača bez prava upravljanja vozilom isključeno iz saobraćaja – 40 vozača duguje 1,2 miliona KM neplaćenih kazni

Analizirajući statističke pokazatelje za osam mjeseci 2020. godine, Policija Brčko distrikta BiH je utvrdila da su među ukupnim brojem počinjenih prekršaja, značajan postotak najtežih prekršaja u oblasti bezbjednosti saobraćaja počinili vozači koji učestvuju u saobraćaju prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom, kao i vozači koji su višestruki povratnici u činjenju ovih prekršajnih djela.

„Prema podacima Policije Brčko distrikta BiH za osam mjeseci 2020. godine na području Brčko distrikta BiH, policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su iz saobraćaja isključili ukupno 1.265 vozača, od toga 570 vozača zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava na upravljanje ili 45% od ukupnog broja. Analizom podataka Registra novčanih kazni utvrđeno je da oko 40 ovako sankcionisanih vozača duguje više od 1.200.000 konvertibilnih maraka neplaćenih novčanih kazni,“ navodi se u izvještaju Policije.

Sa ciljem sankcionisanja ovakvih vozača, Policija je sačinila “Plan akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, usmjerene na prevenciju počinjenja najtežih prekršaja”.

„U skladu sa navedenim Planom, policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su u proteklih sedam dana iz saobraćaja isključili ukupno devet vozača motornih vozila, koji su višestruki povratnici u teškim prekršajima iz oblasti Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, kojima su privremeno oduzeta vozila i deponovana u depozit Policije Brčko distrikta BiH,“ kažu u Policiji.

Preventivne aktivnosti biće nastavljene i u narednom periodu.

„Takođe prema osobama koje počine predmetne prekršaje u sticaju (uzrokuju saobraćajnu nezgodu, upravljaju motornim vozilom pod uticajem alkohola i slično) ili postoji opasnost da će nastaviti s vršenjem prekršaja ili ponovo počiniti istovjetan prekršaj, kao i ukoliko tokom jednog dana isti budu isključeni iz saobraćaja po bilo kojem osnovu, te budu zatečeni u vršenju prekršaja, biće primjenjene odgovarajuće odredbe Zakona o prekršajima Brčko distrikta BiH,” stav je Policije.

(Brckodanas)

Categories: Brčko