LJUBO RADIĆ; Migracije u Brčko distriktu i Bosni i Hercegovini su rak rana ovog društva

LJUBO RADIĆ; Migracije u Brčko distriktu i Bosni i Hercegovini su rak rana ovog društva

Bosna i Hercegovina se, kao i zemlje južne i istočne Evrope, odlikuje nedovoljnim fertilitetom za dugoročno obnavljanje stanovništva, a uz to, BiH karakterizira i negativan migracijski saldo.

U vezi s tim Ljubo Radić je mišljenja da se u idućim desetljećima može očekivati nastavak nepovoljnih demografskih trendova u Bosni i Hercegovini.

Skoro cijela Evropska unija ima problem s “bijelom kugom”. Samo nekoliko zemalja u Evropi ima pozitivnu stopu prirodnog prirasta. Njemačka, primjerice, nema i može prihvatiti izbjeglice, ali traže stručnjake. Oni imaju mogućnost nadoknade stope nataliteta, za razliku od nas koji ne možemo ništa ponuditi – kaže za gradbrcko.com jedan od najpoznatijih političara u Brčkom.

Nisu škole prazne samo zbog “bijele kuge” nego upravo zbog migracija.

Odlaze nam svi naraštaji, i oni od 15 i oni od 40 godina. To negativno djeluje na natalitet. Gubimo i radno stanovništvo, školovane ljude, prije svega iz medicinske struke. Odlaze nam i elektro, mašinski i građevinski inženjeri, ali i kvalifikovani majstori – upozorava Radić.

S duge strane, iseljavanje građana BiH je ozbiljan problem koji je prisutan već nekoliko godina. Ekonomska situacija, loša politička situacija, također utječu na iseljavanje. Neki podaci otkrivaju da je jedan od razloga za iseljavanje nesigurna budućnost djece i roditelji se sve češće zbog toga odlučuju na iseljavanje – kaže Radić.

 

U Bosni i Hercegovini je narod jako čudan, roditelji i dalje glasaju baš za one političare koji su direktno doprinijeli da ih djeca zbog takve atmosfere u BiH pa i Brčko distriktu ostavljaju da po stare dane stari i bolesni žive bez kompletne porodice, dok mlađi zbog gole egzistencije moraju napuštati ove sredine.

 

Brčko distrikt će uskoro imati priliku da ponudi svim stanovnicima, pa i tim roditeljima koje su djeca napustila „trbuhom za kruhom“ da bace u zaborav one političare koji su doveli do rata, poslije rata uništili kompletan privredni sektor, a sada direktno ili preko svojih pijuna uništavaju ovaj grad kako bi lakše vladali i ponovo ubijedili porodice onih koji su napustili ovu zemlju da povjerenje daju njihovim progoniteljima.

 

Ljubo Radić pozdravlja aktivnosti državnih institucija da spriječe „glasanje mrtvnih“ i manipulacije sa glasovima iz inostranstva.

Categories: Brčko