Brčko – Banovići, spomenik na „prvu prugu na svijetu koju su izgradila djeca“ gotovo da se srušio u Brčkom

Brčko – Banovići, spomenik na „prvu prugu na svijetu koju su izgradila djeca“ gotovo da se srušio u Brčkom

01. aprila 1946. godine počela je organizacija prve Omladinske radne akcije na izgradnji željezničke pruge Brčko – Banovići.

Pruga Brčko – Banovići je prva pruga u sjevernoj Bosni dužine 92 kilometra. U akcijama je učestvovalo oko 62.000 omladinaca iz tadašnje Jugoslavije. Tokom izgradnje iskopano je 1.361.680 km² zemlje i 134.460 km² kamena, izgrađena su i dva tunela dužine 667 metara i 22 mosta ukupne dužine 445 metara.

Radovi su završeni u rekordnom roku, a prvi voz ovom prugom prošao je 7. novembra 1946. godine, za manje od 8 mjeseci.

Osim što je pruga osiguravala opskrbu ugljenom velikih gradova u dolini Save, bila je značajna i radi opskrbe hranom izgladnjele i razorene sjeveroistočne Bosne. Godinu dana kasnije 1. aprila  1947. počela je izgradnja i pruge Bosanski Šamac – Sarajevo.

Miroslav Krleža je rekao „Nije ovo prva pruga na svijetu sigurno, ali je prva koju su izgradila djeca“.


U prvim poslijeratnim omladinskim akcijama milioni omladinaca gradili su autoputeve, pruge, fabrike i gradove. Najveće Savezne radne akcije dešavale su se u periodu od 1946. do 1952. godine. Kao dan Omladinskih radnih akcija u SFRJ se obeležavao 1. april.

Da su ljudske vrijednosti izgubile na značaju govori i spomenik u Brčkom koji je podignut u sjećanje na početak radova „prve pruge na svijetu koju su izgradila djeca“. Spomenik se nalazi u Srpskoj Varoši na početku trase i za sramotu svih naroda i narodnosti koji žive u ovom gradu spomenik je u jako zapuštenom stanju, bačen je da ga zub vremena uništi a mlađe generacije i ne znaju gdje se isti nalazi i šta simbolizira.

Brčko je u bivšoj SFRJ bilo poznato po samoj pruzi Brčko – Banovići ali su sadašnje generacije sve to pogazile pa dozvolile da se taj spomenik skoro uruši.

Nadati je se da će se neko dosjetiti naših starih koji su u dobrovoljnim radničkim akcijama sa krampom i lopatom za osam mjeseci izgradili projekat koji će ovaj grad obilježavati dok postoji, nadamo se da će vlasti imati razumijevanja te isti obnoviti, zaštititi, te svojim naslednicima prenijeti važnost pruge Brčko – Banovići kao i vremena i značaja u kome je sve to rađeno i građeno.

Posjeta: Milorad Z.

Categories: Brčko