Brčko: Da li je se Milorad Dodik zaista odrekao preko 4500 glasova u Brčkom !?

Da li je Milorad Dodik zaista odlučio da se odrekne preko 4500 glasača iz Brčkog ovih dana jedna je od tema koja se širi u političkim krugovima Brčko distrikta BiH. Činjenica da je dozvolio da se Socijalistička partija u Brčkom pusti niz vodu nikome nije jasna ali se u političkim krugovima uveliko priča da bi na dolazećim parlamentarnim izborima čak i Petar Đokić teško mogao uticati na glasače da podrže Milorada Dodika za predsjednika Republike Srpske. Vladajuća koalicija iz reda srpskih političkih partija potpuno nije prirodna pa očekujemo da vidimo da li će u Brčkom lokalni političari iz SDS-a, PDP-a kao i nekih partija koje još i ime zvanično nemaju, na dolazećim parlamentarnim izborima podržati kandidata SNSD-a na izborima. Socijalistička partija u Brčkom bi vrlo lako mogla biti onaj „teg“ koji će da pretegne lijevo ili desno, jasno je da uz Brčko dolazi kompletna izborna jedinica gdje su Bijeljina, Ugljevik, Lopare, Šamac, Pelagićevo…. taj broj od 4500 za sigurno će biti daleko veći samo još ostaje misterija na koju stranu će biti naklonjena.

Zaista da je sumnjiva koalicija između SBiH i SDA, posebno od kako su oba vrhovna poglavara nedavno dolazili u Brčko a najviše da lokalne odbore pripreme za prestojeće parlamentarne izbore.

Politička situacija u Brčkom je daleko složenija nego to se u čaršiji čuje, nove koalicije se uveliko najavljuju a ko će biti vlast a ko opozicija pokazaće vrijeme poslije godišnjih odmora dok se sve presabere.