Određen jednomjesečni pritvor osumnjičenom za nezakonito prijavljivanje birača iz inostranstva

Određen jednomjesečni pritvor osumnjičenom za nezakonito prijavljivanje birača iz inostranstva

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor licu s inicijalima S.B.* (29) iz ovog grada, osumnjičenom da je u zadnjih mjeseca dana pribavio i iskoristio lične dokumente više lica tako što ih je bez njihovog znanja prijavio za glasanje izvan BiH.

Pritvor S.B., protiv koga je otvorena istraga zbog krivičnih djela Pripremanje krivičnog djela i Krivotvorenje isprave određen je zbog opasnosti da bio mogao uticati na svjedoke i saučesnike.

Pod nadzorom Tužilaštva, Policija Distrikta je prije tri dana izvršila pretrese osumnjičenog, te stana, motornog vozila i mobilnog telefona koje koristi. Pronađeni predmeti i dokazi su od njega oduzeti kako bi se koristili u daljnjem toku krivičnog postupka, a osumnjičeni je bez odlaganja lišen slobode. Pošto je doveden u prostorije Tužilaštva, tužilac ga je ispitao i odmah predložio nadležnom sudu da mu se odredi pritvor, usljed opasnosti da će uticati na svjedoke i saučesnike. Postupajući po tom prijedlogu, Osnovni sud Distrikta danas je odredio pritvor osumnjičenom u trajanju od jednog mjeseca. Osumnjičeni može izjaviti žalbu na ovu odluku suda koja ne odlaže njeno izvršenje.

Po pritvaranju S.B., Tužilaštvo u saradnji s Policijom neodložno nastavlja njegovo daljnje procesuiranje za krivična djela Pripremanje krivičnog djela (iz člana 333 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i Krivotvorenje isprave (iz člana 367 stav 1. Krivičnog zakona).

 

(radiobrcko)

Categories: Brčko