Zavod za zapošljavanje se pohvalio smanjenjem broja nezaposlenih u Brčkom, projekat i dalje traje

Zavod za zapošljavanje se pohvalio smanjenjem broja nezaposlenih u Brčkom, projekat i dalje traje

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta sproveo je dva osnovna programska zadatka vezana za mjere aktivne politike zapošljavanja u tekućoj godini. O rezultatima sprovedenih programskih zadataka, ostalim aktivnostima i trenutnom situacijom u Zavodu razgovarali smo sa šefom sektora za posredovanje pri zapošljavanju.

Zapošljavanje osoba starije životne dobi sa aktivne evidencije brčanskog Zavoda za zapošljavanje, žena sa 45 godina i više i muškaraca sa 50 godina i više, podržano je sa oko 150.000 KM iz budžeta. Na javni poziv se prijavilo 55 poslodavaca. Zaključeno je 18 ugovora, a zaposleno je 20 osoba. Javni poziv za zapošljavanje svih ciljnih grupa se evidencije Zavoda sproveden je uz finansijsku podršku u iznosu od oko 620.000 KM. Apliciralo je 156 poslodavaca, a njih 60 je podržano potpisanim ugovorima. Zaposleno je ukupno 75 osoba. Kroz program zapošljavanja Roma, kojeg finansira Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, zaposlene su dvije osobe.

„Trenutno smo u realizaciji jednog programskog zadatka koji je finansiran grantom Vlade Brčko distrikta, čija visina je milion KM. Riječ je o zapošljavanju visokoobrazovanih osoba bez radnog staža. Na javni poziv je apliciralo 28 poslodavaca, a plan je da se zaposli oko 36 osoba“, kazao je Admir Galijatović, šef sektora za posredovanje pri zapošljavanju.

U prošloj godini su zasposlene 23 osobe starije životne dobi i 58 osoba svih ciljnih grupa. Kada se napravi komparacija, rezultati u ovoj godini su nešto bolji. Broj nezaposlenih osoba na aktivnoj evidenciji u blagom je padu, te se sa 12.327 u januaru smanjio na 12.057 zaključno sa oktobrom. Sudeći po riječima Galijatovića, ta cifra mogla je biti i manja.

„To je neki trend koji se pojavljuje u ovom periodu. Čim dolazi kraj godine, onda se broj lica povećava. Firme koje su vezane za sezonski karakter rada otpuštaju određeni broj radnika zbog nedostatka ili smanjenja obima posla“, kazao je Galijatović.

Nemogućnost korištenja novčane sume od oko 2.947.000 KM, zarobljenih na računu Bobar banke, reflektovala se na obim poslovanja Zavoda u ovoj godini.

„Najviše se odrazilo na to što Zavod nije uspio ući u proceduru nabavke poslovnog prostora koji bi bio dostojan ljudi koji traže zaposlenje, ali i 15 zaposlenika koji rade u 148 kvadratnih metara“, kazao je Galijatović.

S obzirom na rezultate sprovedenih programskih zadataka, te programe koji još nisu do kraja realizovani, Galijatović očekuje veoma dobre konačne rezutate rada u ovoj godini, mnogo bolje u odnosu na prethodne.

Categories: Brčko