Zbog izborne krađe uhapšen Pejo Mendeš, nosilac liste HSS-a

Zbog izborne krađe uhapšen Pejo Mendeš, nosilac liste HSS-a

Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine sinoć je uhapsila Peju Mendeša, nosioca kandidatske liste Hrvatske seljačke stranke (HSS) za Lokalne izbore 2020. godine na području ove lokalne zajednice, saznaje Otisak.ba.

Mendeš, koji trenutno obnaša funkciju zastupnika ove stranke u brčanskoj Skupštini, uhapšen je zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo “Primanje nagrade ili drugog oblika koristi” u vezi s krivičnim djelom “Prevara pri glasanju”.

  • Na osnovu prikupljenih operativnih informacija, dana 6. 10. 2020. godine policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su na osnovu Naredbe Osnovnog suda Brčko distrikta BiH izvršili pretrese lica P.M., te stambenog objekta i više motornih vozila koje ovo lice koristi. Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti važni za krivični postupak. Nakon kriminalističke obrade slobode su lišeni P.M. rođen 1969. godine u Bijeloj gdje je i nastanjen zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo “Primanje nagrade ili drugog oblika koristi” iz člana 376 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH u vezi sa krivičnim djelom “Prevara pri glasanju” iz člana 193. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH i lice J.R. rođen 1987. godine u Brčkom, nastanjen u Rašljanima, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem” iz člana 376a Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH u vezi sa krivičnim djelom “Prevara pri glasanju” iz člana 193. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH – saopćeno je jutros iz Policije.

Navode da će pomenuta lica nakon kriminalističke obrade uz Izvještaj o počinjenju krivičnih djela danas biti predata Tužilaštvu BDBiH na dalje procesuiranje.

  • Pozivamo sve političke aktere i građane da o svim uočenim nepavilnostima u vezi izbornog procesa podnesu prijavu Policiji ili Tužilaštvu Brčko distrikta BiH.

Ranije uhapšen kandidat sa koalicione liste SDS-NDP 

Kako Otisak saznaje, Policija je u petak, 2. oktobra, uhapsila Stojana Bavarčića, kandidata sa liste Narodnog demokratskog pokreta (NDP) u ovom gradu, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo “Prevara pri glasanju” u vezi sa krivičnim djelom “Pripremanje krivičnog djela“.

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva, Osnovni sud u Brčkom Bavarčiću je odredio jednomjesečni pritvor.

On je osumnjičen da je u posljednjih mjesec dana pribavio i iskoristio lične dokumente više lica tako što ih je, kako je navelo Tužilaštvo, bez njihovog znanja prijavio za glasanje izvan BiH.

Pritvor Bavarčiću, protiv koga je otvorena istraga zbog krivičnih djela “Pripremanje krivičnog djela” i “Krivotvorenje isprave”, određen je zbog opasnosti da bio mogao uticati na svjedoke i saučesnike.

 

(otisak.ba)

Categories: Brčko