Vlast pozvala građane da kupe labudove

Vlast pozvala građane da kupe labudove

Zvaničnici u Lakelandu na Floridi objavili su da planiraju prodaju labudova u narednim sedmicama.

Razlog ovog neobičnog događaja je taj što grad troši 10.000 dolara godišnje da bi hranio i brinuo se o ovim prekrasnim pticama. Dosta ih ima, što stvara probleme u vezi sa kvalitetom života.

– Trenutno imamo 80 labudova ovdje na jezeru Morton za hranjenje i njegu, pa nastojimo prodati oko 30 do 40 njih kako bismo osigurali odgovarajuću njegu za sve – rekao je Bob Donohi, direktor parka i rekreacije Lakelanda, piše CNN.

Istakao je da na jednom području imaju previše labudova, te da se ptice često „svađaju“ oko mjesta u jezeru i okolnim područjima te lutaju ulicama. Dva su labuda ove godine ubili vozači. Prije prodaje labudova, grad će provesti godišnju „wellness provjeru“ cijelog jata.

– Sretni smo što u gradu imamo veterinare koji ‘doniraju’ svoje usluge – dodao je Donohi.

Iako grad ne provjerava prošlost kupaca labudova, on je rekao da pokušavaju upoznati svakog potencijalnog kupca prije prodaje.

– Razgovarat ćemo o tome ko su oni i kakvi su njihovi planovi za labuda ili labudove. A bićemo dostupni i ako neki od labudova bude imao zdravstvenih problema na putu – kazao je Donohi.

On je istakao da svi koji kupe labuda imaju malo vode u svojim domovima ili u njihovoj blizini, gdje labudovi mogu ugodno živjeti. Drugi koriste labudove za vjenčanja, ili ih smještaju u pogrebne ili staračke domove, kaže Donohi.

Cijena labuda je 400 dolara, što je ispod tržišne vrijednosti, prema njegovim tvrdnjama.

Categories: Region, Zabava