TRAŽI SE 28.000 RADNIKA U SRBIJI Danas počinje prijava za mlade koji do sada nisu imali posao, a evo i ko ima NAJVEĆE ŠANSE

TRAŽI SE 28.000 RADNIKA U SRBIJI Danas počinje prijava za mlade koji do sada nisu imali posao, a evo i ko ima NAJVEĆE ŠANSE

Prijava kandidata za program „Moja prva plata“ u okviru koga je 10.000 kompanija oglasilo pozicije, počinje danas, a najtraženiji kadrovi su ekonomisti, pravnici, lekari, stomatolozi, medicinske sestre, građevinski, mašinski inženjeri, ali i prodavci, administrativni službenici, mašinski tehničari, bravari, računovodje…

Rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje Privredne komore Srbije (PKS) Mirjana Kovačević kaže da je odziv poslodavca za oglašavanje pozicija bio izuzetno dobar i da su ponudili približno 17.000 pozicija za 28.000 radnih mesta.

Zbog velikog interesovanja poslodavaca za program i najvećeg broja pristiglih prijava u poslednja dva dana roka za prijavu kompanija, otvaranje prijava za mlade ljude koji su zainteresovani da otpočnu svoju radnu karijeru pomereno je za 8. oktobar.

„Bilo je potrebno pažljivo sagledati i videti da li je sve usaglašeno sa uslovima u javnom pozivu, a važno je znati da takodje ni kandidati neće biti ošstećeni što se tiče vremena za prijavu i za to će imati dovoljno vremena“, rekla je Kovačević Tanjugu.

Ističe da su mladi na portalu „Moja prva plata“ mogli da vide koje su pozicije oglašili poslodvaci, o kojim kompanijama je rec i koja vrsta i nivo obrazovanja su potrebni za to.

Sagovornica Tanjuga navodi da je na osnovu dosadašnje analize više od 70 odsto radnih pozicija oglaseno za mlade za srednjom školom, a najviše su traženi prodavci, knjigovodje, administrativni službenici, medicinske sestre, mašinski tehničari, bravari, mašinbravari, računovodje…

Što se tiče višeg nivoa obrazovanja, najtraženiji su ekonomisti pravnici, lekari, stomatolozi, gradjevinski, mašinski inženjeri.

„Prijave su pristigle iz svih delova Srbije, različitih delatnosti i obima kompanija, prednjači privatni sektor , a što se tiče broja prijava najviše ih je iz Beograda, potom Novog Pazara, Niša, Novog Sada, Kragujevca, Zaječara , Kruševca, ali ima i poslodavaca i preduztenika iz manjih mesta“, kaže Kovačević.

Inače, Vlada Srbije je program „Moja prva plata“ pokrenula sa ciljem da se podstakne osposobljavanje za rad mladih ljudi i pruži podrška privredi u rešavanju problema nedostatka kadrova.

Program predvidja devetomesečno osposobljavanje na konkretnim poslovima, a za te namene opredeljeno je dve milijarde dinara.

(tanjug)

Categories: Region