Vučić: Moraćemo svake godine da se vakcinišemo

Vučić: Moraćemo svake godine da se vakcinišemo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ćemo svake godine morati da se vakcinišemo protiv koronavirusa.

„Od prvog aprila ovde će da radi proizvodni pogon kineskog Sinofarma. Poznavajući svog prijatelja šeika Mohameda, možemo da obezbedimo dovoljan broj vakcina za naše građane“, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da je posebno važno da ljudi budu vakcinisani, posebno zbog novih sojeva virusa i dodao da „pitanje vakcinacije postaje jedno od ključnih pitanja nacionalne bezbednosti“.

Prema njegovim rečima, time se čuva zdravlje i životi ljudi, ali i ekonomije. „Svako zatvaranje nas košta, 190 miliona dolara za jedan dan“, kazao je on.

Napomenuo je da su bitne nabavka vakcina i, mnogo važnije – strateško obezbeđivanje vakcina za naše stanovništvo. „Mi da vakcinišemo sve u našoj zemlji, ako u regionu budu imali problem, imaćemo i mi“, kazao je on.

Vučić je rekao da će biti „čudesno brzo izgrađeni novi kapaciteti, fabrika vakcina, da počne da proizvodi najkasnije 15. oktobra“. „Sputnjik vakcine već rade sa Torlakom, verujem da ćemo moći i da prouzvodimo. Ako ovde krenemo, obezbedićemo sebe dugoročno“, rekao je on.

„Dešavaju se dobre stvari u Srbiji, Srbija ide gotovo nemogućom brzinom napred“, naveo je Vučić.

Kako je naveo, već je rekao ljudima da traže zemljište nadomak Beograda, možda kod aerodroma za novu fabriku. „Ona nama donosi toliko toga, u narednih 30 godina pitanje zdravlja će biti ključna tema“, napomenuo je on.

Prema njegovim rečima, važno je što je Srbija uspela da brzo sagradi dve nove kovid bolnice. „Šta bismo sad radili bez njih, samo bismo skupljali ljude u kesama. Gde bismo ih lečili da nismo nabavljali opremu“, rekao je on.

On je rekao da je proveo dva i po sata razgovora sa šeikom Mohamedom bin Zajedom.

Najavljen obilazak Srbije – vakcinisanje u Žagubici ili u Merošini

„Lično ću otići da posetim mnoga mala mesta, da vidim zašto nam u ruralnim mestima slabije ide vakcinacija“, rekao je on.

Vučić je kazao da će primiti kinesku vakcinu, ali da bi mogao da primi svaku, i dodao da će je primiti ili u Žagubici ili u Merošini.

„Svaku bih mogao da primim, možda bi neka druga stvorila više antitela, ali mislim da je kineska fantastična“, rekao je on.

(B92)

Categories: Region