I MILO JE HAPSIO POSLANIKE KADA JE NAMIRISAO KRAJ !!!

I MILO JE HAPSIO POSLANIKE KADA JE NAMIRISAO KRAJ !!!

Hapšenje jednog od lidera crnogorske opozicije Nebojše Medojevića podiglo je tenzije u Podgorici, posebno jer je on priveden bez ukidanja poslaničkog imuniteta. Kome odgovara zaoštravanje na političkoj sceni?

Poslanik opozicionog Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević uhapšen je iza ponoći i sproveden u pritvor jer je mjesecima odbijao da svjedoči u predmetu koji je formiran na osnovu njegove izjave da je Specijalni državni tužilac primio mito. Ista sudbina čeka njegovog kolegu iz DF Milana Kneževića, koji od četvrtka uveče ne izlazi u zgradi Skupštine.

Osim što neočekivano hapšenje opozicionara potresa već krhku političku situaciju u Crnoj Gori, otvoreno je pitanje da li država ima pravo da uhapsi poslanika, koji je po Ustavu zaštićen imunitetom?

Dok su poslanici sinoć privodili kraju maratonsku sjednicu na kojoj su usvojili Rezoluciju o Podgoričkoj skupštini, policijska marica bila je parkirana ispred zgrade parlamenta. Niko nije slutio da čeka opozicionog poslanika Nebojšu Medojevića. Nakon što je neposredno iza ponoći krenuo kući u društvu partijskih kolega, policija ga je uhapsila i sprovela u zatvor u Spužu.

„Rečeno je da imaju nekakav nalog, ne znamo o čemu se radi. On je sad unutra, čekamo neke informacije da nam daju“, izjavio je poslanik DF Slaven Radunović u videu koji je objavio na Fejsbuku dok je čekao ispred zatvora.

Viši sud u Podgorici je u međuvremenu zvanično potvrdio da je Medojeviću određen pritvor do dva mjeseca, odnosno, dok ne pristane da svjedoči u predmetu koji je otvoren povodom javnih izjava koje je dao zajedno sa Kneževićem, za kojeg važi isto rješenje suda.

„Rješenjima vanraspravnog krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici (…) svjedocima Medojeviću i Kneževiću je određeno stavljanje u pritvor, jer su i nakon što su bili novčano kažnjeni rješenjima Višeg suda u Podgorici, ponovo odbili da svjedoče u predmetima Specijalnog državnog tužilaštva“, saopšteno je iz suda.

Kršenje imuniteta?

Prema Ustavu Crne Gore, poslanika štiti imunitet za izneseno mišljenje. Osim ako mu sama Skupština ne ukine to pravo, on ne može krivično odgovarati, pojašnjava za DW pravnik i politički analitičar Boris Marić.

Categories: Region