Nenad Mladenović: Tužio sam vlastitu majku jer mi je otela imovinu

Nenad Mladenović: Tužio sam vlastitu majku jer mi je otela imovinu

Nenad Mladenović (33) iz Niša, jedan od 11 niških programera kog traži država Teksas u SAD zbog digitalne prevare od 70 miliona evra, podnio je krivičnu prijavu protiv svoje rođene majke, za koju sumnja da je bila dio grupe zbog koje on sada, kako kaže, „ispašta, iako ni dolar nije uzeo“. Pakao od života, priča u ispovijesti za Kurir Mladenović, počinje avgusta 2018. godine, kada je radnica u njegovoj firmi „Housting baj“ pala s drugog sprata, a kasnije od zadobijenih povreda preminula u bolnici.

Sve mi se srušilo

– Od tog navodnog samoubistva krenuo je život da mi se urušava. Radnica je tog dana tražila da razgovaramo. Rekao sam joj da nema problema, samo da završim nešto i porazgovaraćemo. Takav, normalan odnos smo imali u firmi. Poslije nekoliko minuta radnici su došli kod mene u kancelariju i rekli da je skočila sa terase?! Potpuno sam zatečen bio jer je imala momka, normalnu porodicu. Zato sumnjam da je ona nešto znala, nešto je htjela da mi kaže, a o okolnostima pod kojima je pala sada mogu samo da nagađam – počinje priču Mladenović.

Sagovornik Kuriru ispričao na raznim saslušanjima, jer je pet mjeseci proveo u ekstradicionom pritvoru, a kasnije je nosio nanogicu. Od ostalih 10 osumnjičenih u SAD, jedan je već izručen, a devetoro su pritvoreni 23. jula prošle godine. Kako zakon navodi da se ne može više od godinu dana biti u tom zatvoru, oni su pušteni.

– Bili smo firma za prodaju domena i naloga i svi oni koji me znaju, jasno im je da se bavim razvojem tehnologije, a ne kriminalom. Nakon toga, došao je čovjek čije ime zna i tužilaštvo i po srpskim zakonima otvarao te domene. Kasnije ne znam šta se događalo na tim platformama, nisam ni ulazio na njih, jer naši klijenti su poznate firme, nekoliko fakulteta niškog univerziteta, mnogi poznati ljudi grada, pa gdje ću da provjeravam sve – kaže Nenad i dodaje da su onda počele da stižu prijave za neke domene koje je taj čovjek otvorio.

Nestali dokazi

Čim je, priča on, počeo da sumnja u nezakonite rabote, on je suspendovao te naloge.

– Onda je krenula agonija u firmi jer sam jednog dana vidio da ti nalozi ponovo rade i počeo sam da sumnjam na neke svoje radnike. Potom sam zaključao te naloge s kojima ne znam šta je rađeno. Ti isti nalozi su ranije bili otvoreni u jednoj njemačkoj firmi prije „Housting baja“, a nakon što sam ih ja zaključao, prešli su u drugu firmu iz Amerike. Očekivao sam da budem pozvan na saslušanje, jer sam ranije imao isti slučaj s jednim nalogom da ga je klijent otvorio i lažno prodavao nešto. U sudu u Nišu, su shvatili da sam samo prodao nalog. I sada, kada sam uhapšen, ja sam mislio da su došli da me vode na saslušanje. Nisam imao pomisao da mi je životni pakao pred vratima – objašnjava sagovornik i kaže da on ima dokaze da se odbrani na sudu, ali da je u toku tih pet mjeseci mnogo toga nestalo iz firme što bi mu išlo u korist.

Prazan račun

Onda je, kako dalje priča, uslijedio novi šok, jer je shvatio da je njegova majka upletena u sve to. Inače, njegovi otac i majka su se razveli još dok je bio beba. Čuvali su ga baba i deda.

– Krivičnu prijavu protiv majke sam podnio 11. februara ove godine kada sam izašao iz pritvora. Tada sam vidio da su, dok je ona vodila već urušenu firmu, nestali pečati. Čuo sam da su odneseni u Beograd i vraćeni, da su pravili blanko naloge, da mi je otuđila sedam telefona u kojima su mi bili dokazi, automobil u vrijednosti od 6.500 evra. Bankovni račun je bio prazan, a na njemu je bilo 80.000 dinara – priča Mladenović i dodaje:

– Dogodile su se neke stvari koje niko ne želi da doživi. Čekam 29. septembar da vidim šta će biti sa tim izručenjem, jer je Sud za ljudska prava u Strazburu preinačio odluku našeg suda o izručenju. Ako me izruče, ni krivog ni dužnog, čeka me decenija iza rešetaka, jer će drugi svjedočiti na moju štetu da bi podijelili krivicu. On je, kako kaže, u ogromnim dugovima, koje procjenjuje na oko 150.000 evra, jer su, pored nestale imovine, stigli računi za plaćanje poreza, doprinosa, raznih računa za sve mjesece dok je bio u pritvoru i kasnije.

Categories: Region