TRAŽE ZAŠTITU AMBASADE Prevoznici iz BiH se požalili da im Slovenci prave probleme na granici (FOTO)

TRAŽE ZAŠTITU AMBASADE Prevoznici iz BiH se požalili da im Slovenci prave probleme na granici (FOTO)

Pojedini prevoznici iz BiH, ali i Srbije, ovih dana suočavaju se sa brojnim problemima prilikom prelaska granice u Sloveniji, a o svemu su obavjestili i nadležne institucije. Jedan prevoznik iz BiH obratio se Ambasadi BiH u Sloveniji i Ministarstvu inostranih poslova BiH, a u molbi traže da ih zaštite od “samovolje granične policije Republike Slovenije”, saznaje portal Banjaluka.net.

Naime, kako se objašnjava u molbi, u čiji sadržaj smo imali uvid, kažu da su juče oko 15.35 časova doživjeli neprijatnost od strane jednog graničara koji je, kako tvrde, bez valjanog razloga vratio pet njihovih putnika.

– Oni su bili prinuđeni da čekaju naš autobus preko 12 časova kako bi se mogli vratiti na teritoriju Bosne i Hercegovine. S tim u vezi, molimo Vas da se putem diplomatske komunikacije ovaj naš akt proslijedi nadležnim tijelima unutrašnjih poslova Republike Slovenije – navodi prevoznik “Big sim d.o.o.” u svom pismu.

Dodaju da je Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju predviđeno da državljani BiH putuju u zemlje Evropske unije bez ikakvih ograničenja, te da su sve Covid mjere koje su bile na snazi odnedavno ukinute i pitaju “da li je normalno da službenici granične policije Slovenije postupaju na ovaj način”.

Prema navodima iz ovog pisma, sličnu situaciju doživjeli su i putnici iz Srbije, ali naš portal nije došao do informacija o tim navodima.

(Aleksandar Stojanović)

Categories: Region