Gradonačelnik uručio bicikla mladima povodom Evropske sedmice mobilnosti

Gradonačelnik uručio bicikla mladima povodom Evropske sedmice mobilnosti

Povodom Evropske sedmice mobilnosti i Svjetskog dana bez automobila, gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić uručio je bicikla mladim ljudima iz ove lokalne zajednice – Nemanji Kuvaču, Ismailu Selmanoviću i Matei Brkić. Projekat je realizovan u saradnji sa organizacijama civilnog društva.

Matea je jedna od učenica generacije, koja kaže da će joj bicikl posebno dobro doći za odlazak na fakultet, kada nastavi školovanje u Osijeku. Ismail je student i omladinski aktivista koji izvještava o mladima iz našeg grada i u svakodnevnim aktivnostima koristi alternativni prevoz. Nemanja, koji ima Downov sindrom, voli da pliva i vozi bicikl u slobodno vrijeme. Sve troje su izrazili veliku zahvalnost, ali i skromnost, što su upravo njima uručena ova prevozna sredstva.

Ana Kotur-Erkić iz Antidiskriminacijskog foruma Brčko distrikta BiH rekla je da joj je drago što je gradonačelnik prepoznao inicijativu za ovakvu akciju.

„Po prvi put uključujemo i osobe s invaliditetom iz drugačijeg ugla. Znači, ne obilježavamo međunarodni dan koji se tiče invaliditeta na bilo koji način i u redovne tokove života uključujemo sve osobe iz naše zajednice, pa i osobe s invaliditetom. Želim takođe da se zahvalim i Biciklističkom klubu “Sv. Nikolaj” koji je donirao našim biciklistima zaštitnu opremu – kacige i sajle za vezanje bicikla“, istakla je Ana.

„Cilj je da kroz ovu akciju promovišemo zdrave stilove života i ukažemo na potrebu poštovanja principa ravnopravnosti za sve građane Brčko distrikta BiH s jedne strane, a s druge strane da utičemo na svijest naših građana kada je riječ o očuvanju životne sredine, s obzirom da Brčko ima 32.000 vozila na 83.000 stanovnika“, rekao je gradonačelnik i dodao da su u ovoj akciji prepoznati mladi ljudi koji, svako na svoj način, zaslužuje da dobije bicikl.

Gradonačelnik Siniša Milić rekao je povodom Evropske sedmice mobilnosti da će jedan od prvih zadataka novoformiranog Zavoda za planiranje u Brčkom biti i projektovanje biciklističkih staza.

 

(brckodanas)

Categories: Brčko