Zašto nam je potrebno da se ljubimo češće?

Zašto nam je potrebno da se ljubimo češće?

U bajkama je jednostavan poljubac dovoljan da princezu vratimo u život, preobrazite čudovište u zgodnog čoveka i, uopšteno, čini neprestana čuda.

Bajka je laž, ali nagoveštava istinu.

Osim manifestacije osećaja, poljupci izuzetno blagotvorno deluju na naše telo.

Zbogom bolu i depresiji

Ljubeći se na najmanje tri minuta, telo oslobađamo stresa i depresije. Endorfini (“hormoni sreće”) uništavaju kortizol, otkrili su kanadski psiholozi. Poznati profesor, Valter Touman, čak je praksu ljubljenja uvrstio u svoj kurs, nazvan antistres. Strastveni poljubac je takođe vrlo efikasan kao lek protiv bolova migrene ili, recimo, zubobolje. Poljupci su 200 puta jači od morfijuma.

Poljubac za sreću

Prema anketama, muškarci koji poljube supruge pre odlaska na posao, imaju veće prihode od onih koji to ne rade. Britanski naučnici su otkrili da će oni koji ne štede na poljupcima biti optimistični, uvek sigurni u svoje sposobnosti i verovatno je da će uspeti u svom privatnom životu i karijeri. Usput, Britanci se najmanje ljube u proseku.

Pucanje od uzbuđenja

Poljupcem i, na primjer, pucanjem iz pištolja, naše telo proizvodi iste hormone. Priliv adrenalina povećava mentalnu i fizičku aktivnost. Zato vodite ljubav, a ne rat.

Categories: Zabava