Srbin napravio mašinu za sakupljanje šljiva! (VIDEO)

Srbin napravio mašinu za sakupljanje šljiva! (VIDEO)

Čudna sprava, na prvi pogled reklo bi se, izazvala je lavinu komentara na društvenim mrežama prethodnih dana. Sastoji se od, naizgled, običnog bubnja koji se ručno kotrplja i sakuplja šljive.

Oni koji su isprobali kažu da je pomoć voćarima neupitna i da bi trebalo dati Nobela onome koju ju je izmislio. Štedi vreme, i snagu, ali živce, jer svima je poznato kako izgleda sakupljanje šljiva kad upekne žega.

Njen izumitelj Nebojša Jakovljević, kaže da mu se telefon usijao, i da je potražnja velika.

„Mašina postoji već 5 godina, sve je ručno pravljeno. Baš zbog toga, nije još uvek komercijalna proizvodnja, već radim po narudžbini“ priča on za naš portal.

Nebojša ne spori da možda neko ima sličnu ideju u Srbiji, ali da je nekako ova njegova postala odjednom „otkrivena“.

Prema njegovim rečim, osim šljiva, mašina može na ovaj način da sakuplja i drugo voće, kao što su jabuke, masline…Na kritike da možda ova tehnika oštećuje šljivu, navodi da nema mesta tome, jer su šljive skupljene na ovaj način namenjene za rakiju i džem, a probušene će biti bliže vrenju.

Kaže da jedino takve ne mogu da se izvoze, pošto su zahtevi za celim, očuvanim plodom.Ideja mu je, ističe, bila da olakša voćarima, što se, sudeći prema broju poziva i iz Srbije i regiona, pokazalo kao istina.

Izvor: Telegraf.rs

Categories: Zabava