Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH utvrdilo ej danas kriterije za izbor novih članova ovog tijela. Naime, naredne godine ističe mandat šest članova VSTV-a. Prema važećim zakonima ovo tijelo ima obavezu tri mjeseca prije isteka mandata obavijestiti organ koji je nadležan za izbor novog člana i zatražiti da se provede procedura imenovanja.

– Ukoliko se bira veći broj članova Vijeća, žrijebom se odlučuje o nacionalnosti i polu kandidata za upražnjena mjesta kako bi se obezbjedio sastav Vijeća koji, u pravilu, odražava sastav naroda i spolnu zastupljenost u BiH. U skladu sa propisima Vijeće čini šest Bošnjaka, pet Srba, tri Hrvata i jedan član iz reda ostalih, saopćeno je iz VSTV-a.

Prema danas održanom žrijebu, iz Suda BiH u VSTV će biti biran muškarac bošnjačke nacionalnosti, iz pravosuđa Brčko Distrikta biće imenovana Srpkinja. iz Republičkog tužilaštva RS se bira Bošnjakinja, iz Vrhovnog suda FBiH Bošnjak, iz kantonalnih tužilaštava u FBiH jedan Bošnjak, te iz Advokatske komore FBiH Bošnjakinja.

VSTV je na današnjoj sjednici imenovao nosioce pravosudnih funkcija.

U pravosudne institucije u FBiH su imenovani: Šemsudin Fuško je imenovan na poziciju glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva SBK, Dragan Popović za zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva SBK, Mladen Hrstić na poziciju zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva ZHK, Mirjana Stojsavljević-Petraković na poziciju sudije Općinskog suda u Livnu, Azra Bojić za sudiju Općinskog suda u Lukavcu, Samra Spahić-Drino na poziciju sudije Općinskog suda u Zenici, Selma Omerović na poziciju dodatnog sudije Općinskog suda u Tuzli, te Alvira Selimović Halilčević na poziciju dodatnog sudije Općinskog suda u Tuzli.

U pravosudne institucije u RS-u imenovani su: Božana Vulić za sudiju Vrhovnog suda RS, Dragan Uletilović za sudiju Okružnog suda u Banja Luci, Milica Đurić na poziciju sudije Okružnog suda u Banja Luci, Gordana Stevandić na poziciju sudije Okružnog suda u Banja Luci, Dajana Milićević za sudiju Osnovnog suda u Šamcu, Martin Vukić na poziciju sudije Osnovnog suda u Šamcu, Zorica Stolić za sudiju Osnovnog suda u Šamcu, te Arfan Aboudil na poziciju sudije Osnovnog suda u Šamcu.

 

https://www.oslobodjenje.ba

Categories: BiH