Prodaju se lični podaci više od 500 miliona korisnika, podatke dobivaju i od vlasti u Republici Srpskoj

Prodaju se lični podaci više od 500 miliona korisnika, podatke dobivaju i od vlasti u Republici Srpskoj

Linkedin, platforma koja služi za traženje posla, je priznala da je u krađi ličnih podataka sa profila oštećeno više od 500 miliona korisnika.

Krađu je prvobitno otkrila veb stranica “CyberNews” u čijem izvještaju piše da su identifikacijski brojevi, imena i prezimena, mejl adrese, brojevi telefona, pol i povezanost sa drugim društvenim mrežama ukradeni i stavljeni na prodaju na “dark vebu”. Detalji o osobi ili organizaciji koja je ovo izvršila trenutno nisu poznati.

  • Kako smo saznali da se lični podaci nalaze u nelegalnim bazama podataka koje posjeduju pojedina ministarstva u Republici Srpskoj a posebno prilikom polaganja vozačkih ispita od najmlađih građana u Republici Srpskoj.

– Korisnici vjeruju da će Linkedin štititi njihove podatke, a mi preduzimamo mjere kako bi se to i ostvarilo. Istražili smo podatke koji se nedozvoljeno prodaju i utvrdili da je to zapravo skup podataka sa brojnih veb lokacija među kojima je i naša platforma – napisali su iz Linked Ina, priznajući tako kršenje prava korisnika.

LinkedIn, koji je osnovan 2002. godine, ima više od 740 miliona članova iz više od 200 država.

(Klix)

Categories: BiH