RASTE BROJ DJECE ZARAŽENE KORONOM: Za sedam dana virus otkriven kod još 50 učenika u Republici Srpskoj

RASTE BROJ DJECE ZARAŽENE KORONOM: Za sedam dana virus otkriven kod još 50 učenika u Republici Srpskoj

Korona virusom je za sedam dana u Republici Srpskoj zaraženo ukupno 416 osoba, od čega 55 djece, među kojima njih 50 osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, piše Srpskainfo.

Analiza Instituta za javno zdravstvo pokazuje da je 19. septembra u RS SARS-CoV-2 bio potvrđen kod ukupno 667 djece, od čega je na koronu bilo pozitivno njih 167 starosti do pet godina, 213 u uzrasnoj grupi od šest do 14, te 287 dobi od 15 do 19 godina.

Jučerašnji podaci pokazuju da su u RS ukupno 722 djeteta pozitivna na koronu, od čega do pet godina 172, od šest do 14 njih 235, a od 15 do 19 godina 315.

Od 1. septembra, kada je u Srpskoj krenula školska godina, korona virusom zaražena su ukupno 162 djeteta školskog uzrasta. Od toga, korona je potvrđena kod 84 mališana osnovnoškolskog, te njih 78 srednjoškolskog uzrasta.

– Posmatrano prema uzrasnim grupama, najveći broj oboljelih je u dobi od 30 do 49 godina, njih 3.242 ili 35,6 odsto od ukupnog broja inficiranih. Najmanji broj zaraženih je u starosnoj grupi do pet godina, njih 172 ili 1,89 odsto – saopštili su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Zbog činjenice da je u RS u porastu broj zaražene djece, te kako bi se spriječila transmisija virusa u školama, IJZ RS je dao preporuku da svi učenici nose zaštitne maske i tokom nastave. Ranija preporuka je bila da maske nose prilikom ulaska i izlaska iz škole, odlaska u toalet, te u svim drugim situacijama kada su izvan svog razreda, odnosno na mjestima gdje se sreću s djecom iz drugih odjeljenja.

– Prema dosadašnjim pokazateljima, upravo infektivna doza često određuje težinu kliničke slike kovid. U skladu s navedenim, nošenje maski ima najveći zaštitni efekat, ako ovu mjeru poštuju sve osobe, odnosno ako masku nose i oni koji su zaraženi, a to još ne znaju, pa se kreću i kontaktiraju sa drugim ljudima, kao i oni koji su zdravi – poručili su iz IJZ RS.

 

Infobijeljina

Categories: BiH