USPJEH VAKCINACIJE U IZRAELU: BOLNICA U TEL AVIVU ZATVORILA POSLJEDNJE COVID ODJELJENJE

USPJEH VAKCINACIJE U IZRAELU: BOLNICA U TEL AVIVU ZATVORILA POSLJEDNJE COVID ODJELJENJE

Kampanja vakcinacije u Izraelu već sada se pokazuje kao uspješna. Još jedan dokaz da je pandemija u Izraelu pri kraju je Ichilov bolnica u Tel Avivu koja je zatvorila svoje Covid odjeljenje.

Bolnica Ichilov u Tel Avivu objavila je u ponedjeljak da je zatvorila svoje posljednje aktivno odjeljenje za liječenje pacijenata s koronavirusom, nakon pada broja zaraženih u Izraelu.

Posljednji pacijnati sa koronom koji su hospitalizovani u Ichilovoj bolnici, glavnom bolničkom kompleksu koji opslužuje Tel Aviv i njegovo gradsko područje, se oporavljaju.

„Oko 600 pacijenata trenutno je zaraženo koronavirusom. Prošle godine u ovo doba, imali smo na stotine pacijenata, jutros smo imali samo desetak. Vraćamo se da služimo normalnim pacijentima, koji nemaju koronavirus“, kazao je doktor iz Ichilove bolnice.

Kampanja vakcinacije u Izraelu je najbolja u svijetu, a imunizovano je 60 posto populacije. Što je omogućilo vraćanje života u pretpandemijsku normalu.
Većina starije izraelske populacije već je vakcinisana, a milioni ljudi već su pod zaštitom prve doze vakcine. Nove infekcije smanjene su na tri posto testiranih, bolnice se prazne, a i oprezni epidemiolozi su optimistični.

Izraelske vlasti su od 7. marta počele postepeno ukidati ograničenja, a nakon otvaranja kafića, odobreni su večernji izlasci za mlade, kao i povratak u internate u kojima je 90 posto učenika vakcinisano.

Također, vlasti su otvorile aerodrome i odobrile letove s bilo koje destinacije u Izrael, ali uz ograničen broj letova i poštovanje mjera u vidu socijalne distance.

Svjetski mediji sve češće prenose atmosferu s ulica izraelskih gradova koje vrve ljudima, a slike iz Izraela daju nadu da će se život i u ostatku svijeta uskoro početi vraćati u normalu.

 

Izvor: Klix

Categories: Svijet