Njemačka: “Ležeći” koji ne oprašta prekoračenje brzine

Njemačka: “Ležeći” koji ne oprašta prekoračenje brzine

Čini se da klasični “ležeći policajci” polako odlaze u istoriju. Tako je barem u razvijenijim dijelovima Evropske unije.

U njemačkom gradu Hanau su instalirani aktivni usporivači saobraćaja, koji su još ranije postavljeni u nekim švedskim gradovima, a šire se i na Islandu, u Norveškoj…

O čemu je riječ?

Svaki komplet ovih “ležećih”, koje pravi švedska kompanija Edeva, sastoji se od nadzorne kamere i aktivnog usporivača automobila.

Svi vozači, koji poštuju ograničenje brzine, neće ni osetiti usporivač, jer će on ostati u nivou kolovoza.

Međutim, ako je vozač brži od ograničenja, “ležeći” će se spustiti nekoliko centimetara ispod površine asfalta, pa kad pređete automobilom preko njega, osjetićete neprijatan udarac.

Tako se kažnjavaju samo vozači koji voze brže od ograničenja, a svi ostali će preko “ležećeg” preći bez posledica – odnosno, ogibljenje automobila neće biti izloženo udarcima i neće dolaziti do njegovog oštećenja, a svi putnici u vozilu će uživati veći komfor, prenosi B92.

Kako bi se vozači na vreme upozorili na ovaj specifični usporivač, pre nailaska na isti je postavljen odgovarajući saobraćajni znak.

Evropa nije jedini kontinent gde su postavljeni aktivni usporivači vozila.

Prije nekoliko godina je sličan “ležeći” instaliran i u Meksiku.

Categories: Svijet