Izmjene Zakona o bezbijednosti saobraćaja u BiH: Ljekari će odlučiti ko neće vezati pojas

Izmjene Zakona o bezbijednosti saobraćaja u BiH: Ljekari će odlučiti ko neće vezati pojas

U toku su izmjene Zakona o sigurnosti saobraćaja u BiH, a jedna od novina koja bi trebala biti uvrštena je ta da sigurnosni pojas neće morati koristiti vozači i putnici kojima to odobre ljekari.

U zakonu sada piše da su vozač i putnici tokom vožnje dužni koristiti pojas.

“Izuzetno od tog stava pojas ne moraju koristiti lica koja imaju uvjerenje da iz zdravstvenih razloga ne mogu koristiti pojas. Pod zdravstvenim razlozima smatraju se hronične bolesti, deformiteti tijela, povrede ili stanja kod kojih bi korišćenje pojasa tokom vožnje moglo dodatno narušiti zdravlje, odnosno ugroziti život ili oporavak te dovesti do neželjenih komplikacija, prijevremenog poroda te mogućeg invaliditeta tog lica”, navodi se u predviđenim izmjenama, pišu Nezavisne.

U Agenciji za sigurnost saobraćaja RS su naveli da im se proteklih godina nekoliko građana već obraćalo ovim povodom.

“Recimo, bio je tu jedan čovjek koji ima ugrađen pejsmejker, pa mu je navodno ljekar rekao da ne bi trebalo da koristi pojas”, izjavio je Milija Radović, v.d. zamjenika direktora ove agencije.

Rade Dujaković, specijalista interne medicine, potvrdio je da postoje pacijenti za koje vezivanje pojasa nije preporučljivo.

“Vrlo često kad vozite, recimo u svom privatnom automobilu, pacijenta koji je srčani ili plućni bolesnik, on ne podnosi pojas”, pojasnio je Dujaković.

Izvor: www.nezavisne.com

Categories: BiH