MEJRA ŠEČIĆ, poslanica u Skupštini Brčko distrikta BiH: Romi žele da rade, samo im se ne pruža prilika

MEJRA ŠEČIĆ, poslanica u Skupštini Brčko distrikta BiH: Romi žele da rade, samo im se ne pruža prilika

Činjenica je da veliki broj romske djece ne pohađa osnovnu školu. Činjenica je i da nezaposlenost i neuslovni objekti za stanovanje dovode do toga da roditelji ne mogu, ili jednostavn ne žele da šalju djecu u školu. Nezamislivo je da kuća u 21. vijeku nema kupatilo.

Siromaštvo, segregacija, isključenost – život u tri slike Roma u Brčko distriktu. U ovom dijelu Bose i Hercegovine, život nije drugačije nego u drugim romskim zajednicama širom BiH, posebno ne za žene koje su po mnogo čemu u daleko težem položaju.

Uprkos izazovima s kojima se suočavaju, među Romima se često nađu neki pojedinci i pojedinke koje naprave iskorak. Među njima je i Mejra Šečić, koja je predstavnica u Skupštini BD.

Brčko distrikt broji 17 različitih nacionalnih manjina među kojima su Romi najbrojnija. U proteklih 8 godina, Romi nisu imali svog predstavnika u Skupštini Brčko distrikta što je dovelo do nedovoljne informisanosti Vlade BD o problemima sa kojima se Romi suočavaju. Jednostavno, nije bilo političke volje.

S ciljem da pomogne svom narodu, Mejra Šećić se na proteklim Lokalnim izborima kandidovala kao kandidatkinja ispred reda nacionalnih manjina. Harizmatičnu Mejru podržala je romska zajednica i tako postala novoizabrana predstavnica romske nacionalne manjine pri Skupštini Brčko distrikta. Kandidovala se kao nezavisna kandidatkinja i kaže da je to uradila na prijedlog Roma iz cijelog Brčkog koji su rekli da će je podržati u tome.

Godinama unazad, Mejra je pomagala svojim sugrađanima, a svoje Rome predstavljala u najboljem svjetlu. Njena nesebičnost i dobročinstvo se najbolje pokazala na početku pandemije koronavirusa kada je zajedno sa nevladinim organizacijama i donatorima, nesebično učestvovala u podjelama humanitarnih paketa u romskim naseljima. Ona je obilazila naselja, prikupljala podatake stanovništva i koordinisala podjelom.

Moram pomagati našem narodu. Ukoliko mi kao Romi ne budemo pomagali jedni drugima, crno nam se piše. Moramo se međusobno podržavati i gledati da ostvarimo bolje sutra za našu djecu – govori Mejra za UDAR.

Kao osoba koja dolazi direktno iz romske zajednice, Mejra je odlučila da svoj mandat u cjelosti posveti pronalaženju načina za pomoć svom narodu.

Problemi su brojni, ali Mejra najveći problem vidi u tome što su mnoga djeca prisiljena da djetinjstvo provedu na ulici, a ne u školskim klupama. Kroz svoj mandat ona želi da se bori za djecu koja su na ulici i za roditelje koji su nezaposleni, jer rješavanje ta dva problema je ključno za budućnost romske zajednice.

Činjenica je da veliki broj romske djece ne pohađa osnovnu školu. Činjenica je i da nezaposlenost i neuslovni objekti za stanovanje dovode do toga da roditelji ne mogu, ili jednostavn ne žele da šalju djecu u školu. Nezamislivo je da kuća u 21. vijeku nema kupatilo, ali prema onome što nam Mejra govori, mnoge porodice u romskim zajednicama kupatilo vide kao luksuz, jer sa porodicom žive u 4 zida, a svaki dan donosi novi izazov i pitanje kako prehraniti porodicu?

Već 40 godina živim u Suljagića sokaku i znam sa kojim problemima se mi Romi borimo. Za mene najveći problem je nezaposlenost i obrazovanje naše djece. Mnogo djece prosi, ne idu u školu i ja želim da uradim sve što mogu kako bih tu djecu sklonili sa ulice i kako bi oni mogli da se školuju kao i sva druga djeca. Da bi se to desilo, potrebno je riješiti veliki broj drugih problema koje imaju Romi – govori Mejra.

Mejra ima devetnaestero unučadi od kojih njih osam pohađa osnovnu školu. Dvoje unučadi je usvojila i vodi brigu o njima i kaže da je veliki izazov školovati djecu.

Ja nisam imala dobro djetinjstvo, jer sam kao djevojčica bila prisiljena na udaju i prosjačenje. Uspjela sam nakon nekoliko godina da se izvučem iz toga i doselim u Brčko, gdje je za mene počeo normalan život sa sadašnjim mužem. Oboje smo radili i borili se da ne zavisimo od ikoga. Ne želim da moja unučad prolaze kroz isto. Sretna sam što mogu da ih usmjerim na to da im škola bude bitnija od svega kako bi oni mogli da žive normalno i budu obrazovani – govori Mejra.

Ona razumije probleme Roma i kaže da skoro svaki dan viša porodice koje nemaju kupatilo, struju ili  vodu u kući. Ljude koji su nezaposleni i koji ne mogu da šalju djecu u školu.

Stereotipno mišljenje da Romi ne žele da rade je za Mejru ogromna laž, jer ona kaže kako Romi žele da rade, ali nemaju načina da dobiju posao, jer poslodavci ne žele da ih zaposle. Baš zbog toga se veliki broj Roma bavi sakupljanjem sekundarnih sirovina i radom po pijacama, pokušavajući na taj način da prehrane porodice. Neki nemaju priliku ni u tome da nađu izlaz.

Romi žele da rade, samo što im se ne pruža prilika. Ja želim da se izborim da makar neko od Roma dobije normalne poslove da može da brine o svojoj porodici i školuje svoju djecu. Neće se to desiti preko noći i zato ću na sve načine raditi da predstavim svoje Rome u najboljem svjetlu i da se mi pomjerimo sa ove tačke bez napretka – poručila je Mejra.

(Portal Udar)

Categories: BiH